Buğday

bugday

Bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki cinsi olan buğday karasal iklimi tercih eder. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmektedir. Hasattan sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar. Enerji miktarı 1.18dir.

Un

un

Un, buğdayın ögütülmesiyle elde edilen, başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdanın temel bileşenidir. 550, 650 ve 850’lik ekmeklik un çeşitlerimiz mevcuttur;

550 Ekmeklik Buğday Unu
Kül: max. %0,55
Protein: min. %10,5
Nem: max. %14,5
Ambalaj Çeşitleri: 50 KG

650 Ekmeklik Buğday Unu
Kül: max. %0,65
Protein: min. %10,5
Nem: max. %14,5
Ambalaj Çeşitleri: 50 KG

850 Ekmeklik Buğday Unu
Kül: max. %0,85
Protein: min. %10,5
Nem: max. %14,5
Ambalaj Çeşitleri: 50 KG

Arpa

arpa

Taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir. Tarih öncesi devirlerdeki en önemli kültür bitkilerinden biri olmakla birlikte, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir.

Dünyada, tahıllar arasında üretimde mısır, buğday ve pirinçten sonra 4. sırada yer alan arpa, Türkiye’de ise buğdaydan sonra ikinci sıradadır.

Bugün dünyada ekimi yapılan arpanın % 65’i hayvan yemi olarak, % 33’ü maltlık olarak bira ve viski yapımı ile biyodizel üretiminde, % 2’si de insan besini olarak gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Türkiye’de ise tüketimin % 90’ı hayvan yemi olarak, kalan kısmı maltlık olarak bira sanayinde ve gıda endüstrisinde kullanılmaktadır.

Hayvan yemi olarak kullanılan arpalarda protein oranının fazla olması gerekmektedir. Kavuzun fazla olması besleyicilik değerini düşürür. Bu nedenle, protein değeri yüksek ve kavuzca yoksul olan altı sıralı arpa, yemlik arpa olarak kullanmaktadırlar. Biralık arpalarda ise protein oranının düşük olması istenmektedir (% 9 – 10,5). Bu amaçla, bira üretimi için gerekli olan malt iki sıralı beyaz arpalardan elde edilir.

Kısa yaşam döngüsü, tek yıllık bir bitki olması ve genomunun yedi çift kromozomdan oluşması, arpayı moleküler çalışmalar için önemli bir model bitki yapmaktadır. Fizyolojik, morfolojik ve genetik açıdan büyük çeşitlilik göstermesi, geniş ölçüde genetik stokların ve haritaların bulunması ve kendi kendine döllenebilmesi sayesinde çok yönlü testlerin uygulanabilmesi, arpanın fizyolojik ve moleküler çalışmalar için önemini daha da arttırmaktadır.

Soya Fasülyesi

soyafasulyesi

Soya, dünyayı besleyen 5-6 bitkisel üründen birisidir. Proteince zengin olup oldukça besleyicidir. Dünya’da en fazla üretilen ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayisinde en fazla kullanılan hammadde ise soya küspesidir. Sütü, peyniri, sosu, dondurması, eti vb. pek çok ürün üretilmektedir. Toprağa azot kazandırarak kendisinden sonra ekilecek bitkilerin verimini arttırır.

Soya bitkisi, ayrıca biyoyakıt üretiminde de yoğun olarak kullanılır.

Nohut

nohut

Nohut, sadece bir yıl büyüyen, tohumla çoğalan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.

Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir, kıraç alanlarda yetiştirilir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.

Yaprakları 5 – 15 mm büyüklüğünde ve tomurcukları 30mm’ye kadar uzayabilir. Tohumları kurumadan yeşil olarak da yenebilir. Kurutulmuş nohut birçok yemekte kullanılır.

Mercimek Kırmızı / Yeşil

mercimek

Mercimek, baklagiller familyasında yer alan Lens cinsine dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca “mercimekler” olarak anılsa da Lens culinaris, “mercimek” denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilendir.

Kırmızı mercimek, kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır.

Yeşil mercimek, çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı vardır ve aromaları çok iyi emer.

Mısır

mısır

Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarımbitkisi.

Mısırda lisin ve triptofan proteinin biyolojik değeri de aminoasitlerin limite edici etkisi altındadır. Tanesindeki ham yağ yulaftan sonra en yüksek değer veren besin maddesidir. Her mısır tanesi %3 yağ içermektedir. Mısır özü yağı pişirme amaçlı kullanıldığı gibi farklı amaçlar ile birçok endüstride de kullanılmaktadır.

Sınıflandırma koçan sekli, tane şekli iriliği, sıralar arası açıklık koçan ucundaki boşluk somak rengine bakılarak yapılır.

Ayçekirdeği

aycekirdegi

Ayçekirdeği, ayçiçeği bitkisinin meyvesidir. Yüksek miktarda yağ ihtiva ettiğinden, yağ üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüketim yerlerinden birisi de; atıştırmalık olarak hafif kavrulmuş şekilde de sunulmaktadır. Ayçiçek yağı ve ayçekirdeği küspesi yerel olarak üretilmektedir ancak Türkiye’deki yağ gereksinimlerinin karşılanmasına yetmemektedir. Ayçekirdeği ve ayçiçek yağı talebi gereksinimlerini karşılamak amacıyla geçerli ayçekirdeği ve yağı pazarındaki fiyatlardan ithalatı yapılmaktadır.

Kanola

kanola

Kanola, kolzanın ıslahı sonucu elde edilmiş, canlılara zararlı olarak erüsik asit ve glukosinolat içeren bir bitki türü. Yağı, bitkisinin aksine, zararlı olmadığından insanlar ve çiftlik hayvanları için gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Kanola yağının, tıpkı soya fasulyesi yağında olduğu gibi, gıda dışı kullanım alanları da vardır.

Kanola kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir. Kanola tanesinde bulunan %38-50 yağ ve %16-24 protein ile önemli bir yağ bitkisidir.

Bitkisel yağ kaynağı olarak yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı almaktadır.

Soya Küspesi

soyukuspe

Soya fasulyesi küspesi, soya fasulyesinin işlenmesinden elde edilen iki üründen bir tanesidir. Yaklaşık olarak 78% oranındaki Soya fasulyesi küspesi, soya fasulyesinin işlenmesinden elde edilir.

Ayçekirdeği Küspesi

aycekirdegi-kuspesi

Düşük Proteinli Ayçiçeği Küspesi
Ayçiçeği tohumu küspesinin ekstraksiyon ve uygun ısıl işlem uygulanmasıyla elde edilen düşük proteinli yağ sanayi ürünüdür.

Ekspeller Ayçiçeği Küspesi
Ayçiçeği tohumlarının preslenmesiyle elde edilen yağ sanayi ürünüdür.

Ekstraksiyon Ayçiçeği Küspesi
Bütün ayçiçeği tohumunun yağının bir çözücü yardımıyla alındıktan sonraki kalıntısının öğütülmesiyle elde edilen bir yan üründür.

logolar